luminavalaistus

Julkaistu 30.4.2018

Järeän suloinen betoni

Maisemasuunnittelija Eva Wuite on haltioissaan.

”Betoni on ihana uusi tuttavuus valaisinmateriaaleissa! Betonipollarissa on kaikki kohdallaan: väri, ihanan rouhea tekstuuri pinnassa ja järeä muotokieli. Se on kerrassaan herkullista”, Wuite iloitsee. Kyseessä on siis 9010novantadiecin 1093 betonipollari. 

GardenLiving Oy:n maisemasuunnittelija tietää mistä puhuu. Huvila ja Huussi -ohjelmasta tuttu ammattilainen on seurannut suunnittelun kehitysviivoja jo pitkään.

”Selkeästi huomaa, että pihavalaisussa materiaalit ovat muuttuneet muovista ja alumiinista luonnollisempiin materiaaleihin. Tarjolla on ihanaa urbaania rouheutta, joka sopii korostamaan arkkitehtuuristen erikoisuuksien ja luonnon kiasmaa. Se jos jokin sopii suomaliseen sielunmaisemaan ja suunnitteluun.” 

Pihasuunnittelun trendit muuttuvat hitaasti. Tällä hetkellä panostetaan selkeästi tunnelmaan ja leikitellään materiaaleilla rohkeasti. Nousussa ovat betoni ja puu – laadukkaammat materiaalit. Pihavalaistukseen ollaan tuomassa vahvasti epäsuoraa valaistusta.”   

Suunnittelun kolme pilaria   

Wuitella on selkeät ohjeet valaistusta ja pihoja suunnitteleville.

”Miettikää tarkkaan, miksi valaistaan ja mitä valaistaan. Valaistuksen suunnittelua ohjaavat kolme peruspilaria: turvallisuuden ohella sekä psykologiset että esteettiset syyt.” 

Turvallisuussyyt ovat tietenkin funktionaalisia: täytyy valaista korkeuseroja, rappusia, tasanteita ja muita kulkuväyliä. Esteettisyys voi sekin saada funktionaalisia ulottuvuuksia esimerkiksi yritysten pihoja valaistessa: katsojan silmää halutaan ohjata sisääntuloväyliin tai yrityksen logoon. Myös yleisten oleskelutilojen tunnelmia halutaan ohjata tiettyyn suuntaan. Niin julkisten kuin yksityistenkin pihojen puitteissa halutaan korostaa erilaisia elementtejä puutarhassa ja suunnittelussa. Näin kiviä, kasveja tai vaikkapa puita verhotaan valoon. 

”Yhtä tärkeää ovat psykologiset syyt. Suomessa on pitkä kaamosaika, joka maalaa ikkunoiden eteen moneksi kuukaudeksi paksun mustan esiripun”, Eva Wuite ohjeistaa. 

Kuten Martin Luther King aikoinaan sanoi: pimeys voitetaan vain valolla. Wuite sanoo samaa.

”Eikö olekin ihanaa, miten valolla voi rakentaa ikkunoiden taakse kaamosajan piristeeksi mustavalkoista taulua? Se rikkoo pimeyden ja luo sinne sävyjä, joita kesäaikaan ei voi luoda.”  

Tuki suomalaiselle yrittäjyydelle   

Maisemasuunnittelija Eva Wuite korostaa vielä erikseen sitä, miten tärkeää on valita eettisesti ja arvopohjaltaan suomalaista yhteiskuntaa tukevia ratkaisuja myös valaisinhankinnoissa.

”Kun tukee suomalaista yrittäjyyttä ja ostaa suomalaiselta yrittäjältä, luo kotimaista taloutta tukemalla hyvinvointia tänne Suomeen.”

Sitten on vielä se asiakaspalvelu ja jälkihoito.

”Valaisimet ja asiakkuudet on tehty kestämään. Kun palvelu ja asiakkuuden hoito on lähellä, kaikki sujuu paremmin!”   

9010novantadiecin 1093 betonipollari on nähtävillä GardenLivingin viherpihalla Espoon Mankkaalla, osoitteessa Sinimäentie 6. Kohde on avoinna kävijöille joka päivä. Tervemenoa ihastelemaan ja ihastumaan!

Lue lisää betonipollarista

Kysy lisää asiakaspalvelu@luminavalaistus.fi

Ostoskorisi on tyhjä